Založ si blog

Po voľbách

Voľby sa skončili. Veľmi zaujímavá bola debata po uvedení výsledkov. Pri besede si strany navzájom vyčítali, kto komu pomáhal v uplynulom období, kto koho zachránil. Kde zostal občan, keď jediný záujem  je záujem stranícky. Jednotliví poslanci danej strany majú povinnosť hlasovať podľa straníckeho záujmu a príslušnosti. Občan zostáva bokom. Je zaujímavý iba v čase volieb. Mali by sme si voliť za poslancov osoby,  ktoré budú pracovať pre ľudí  a nie pre strany. A zodpovedať sa svojim voličom a nie svojim stranám. Je to však dnes už len otázkou budúcich volieb. Ak dokážeme zmeniť volebný systém. Spolu s referendom, ktorého výsledky musia byť  povinné pre volených zástupcov a nie iba doporučené riešenie. Ide predsa o priame vyjadrenie názoru všetkých občanov k danej problematike.

K tej zodpovednosti. Keď  rodič dá peniaze do školy na rodičovské združenie, celom určite ho bude zaujímať, ako sa s jeho peniazmi narábalo, na čo sa použili. A každá škola to samozrejme akceptuje a vyúčtovanie urobí a to ide o nie veľké peniaze . Keď občan – volič vkladá peniaze do spoločného štátu,  nemal by byť takisto informovaný o tom, čo sa s jeho peniazmi stalo, ako boli použité a načo? Nejako si nepamätám, že by sa niektorý rok zverejnili tieto údaje a občan bol detailne informovaný o narábaní s jeho peniazmi.

Ďalšou otázkou je, prečo má štát dlhy ? Poslanci a vláda dostali mandát s narábaním s peniazmi občanov, ktoré im dali k dispozícii, nie k tvoreniu dlhov. To znamená,  že má narábať len s tými peniazmi, ktoré má k dispozícii a nie s peniazmi nasledujúcich generácií.  Inak je to na úkor našich detí a zhoršenie ich života.  Kde je tu zodpovednosť ?

Ako som už písal, pri jednom volebnom obvode v celom štáte každý poslanec zodpovedá za všetko, čo ale v praxi znamená, že nikto nezodpovedá za nič. Niet koho brať na zodpovednosť. K právam patria aj povinnosti voči svojim voličom. Je nevyhnutné zmeniť volebný systém, aby každý vedel za čo zodpovedá a komu. A keď sa mi môj zástupca nepáči ako ma zastupuje, aby som ho mohol odvolať a nahradiť  niekým, o kom som presvedčený, že ma bude zastupovať lepšie. Musí byť teda volebných obvodov rozhodne viac. Pripomínam, že pri  5,5 miliónovom národe na jedného poslanca v 150 člennom parlamente pripadá asi 33 000 občanov. Je to veľa ? Je to málo ?

Občan si rozhodne zaslúži istoty. Hlavne jednu. Istotu, že nebude okrádaný a že sa na svojho zástupcu môže spoľahnúť.

 

Keď je idea dôležitejšia ako človek

04.07.2016

Žijeme vo svete, kde idea je oveľa dôležitejšia ako človek, jeho potreby, zdravie ba dokonca život. V mene idey znásilňujú jedni ľudia iných, aby zmenili svoj spôsob myslenia, prispôsobili sa ich idei, prestali byť slobodní, a tí, ktorí sa tomu bránia, sú považovaní za zlých, nebezpečných a nehodných, lebo práve tá jediná idea je jedine správna a tolerancia [...]

Právo na vzdelanie, či nevzdelanie.

30.05.2013

Právo na vzdelanie. Kde vlastne začína právo a kde končí? Téma školstvo a vzdelanie je v poslednom čase čoraz častejšou témou rozoberanou v masmédiách. Skúsim prispieť do tejto diskusie aj ja. Keď mám právo štrajku znamená to, že mi ho niekto platí ? Musím si štrajk platiť sám. Keď sa skončil apartheid v Juhoafrickej republike černosi získali právo [...]

naše zdravotníctvo

02.11.2012

V médiách sa denne dozvedáme o štrajkoch. Lekárov, učiteľov, robotníkov v továrňach. Poďme trochu k lekárom a sestrám. Na jednej strane požiadavka lekárov zvýšenie platu o stovky percent, na strane druhej sťažnosti na prístup zdravotníckeho personálu k liečeniu nemocných a to dokonca z vlastných radov. Aj moje skúsenosti sú nevalné. Keď pôjdete [...]

Rafah

Abbás: Útoku na Rafah môžu zabrániť len Spojené štáty

28.04.2024 13:30

Plánovanej pozemnej operácii izraelskej armády v Rafahu na juhu Pásma Gazy môžu zabrániť iba Spojené štáty, uviedol Mahmúd Abbás.

Rusko, Deň víťazstva

Poľský minister: Západ má na výber, či porazí Rusko na Ukrajine alebo na poľských hraniciach

28.04.2024 12:48

Sikorski tvrdí, že keby Putin vyhral, bol by ako Hitler. Zmocnil by sa priemyslu a Ukrajincov by poslal bojovať ďalej na západ.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Polícia odstránila propalestínske tábory na troch amerických univerzitách

28.04.2024 10:58

Polícia v sobotu zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela v Pásme Gazy.

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 22919x
Priemerná čítanosť článkov: 2547x

Autor blogu

Kategórie