Založ si blog

Vybrané slová

 

 

 

 

V súčasnosti   témou  veľmi preferovanou  je školská reforma. Chcel by som sa niekoľkými slovami  k nej vyjadriť aj ja. Chceme, slovami pána ministra, čo najviac uľahčiť našim žiačikom a študentom. Či naozaj ? V školách sa odbúravajú z vyučovania mnohé nepotrebné znalosti a encyklopedické požiadavky. Otázkou  je, či to čo sa vynecháva zo školských osnov je naozaj také nepotrebné a neužitočné.

Škola  vychováva mladých ľudí pre život, to znamená, že snahou spoločnosti je mať vzdelaných ľudí na takej úrovni, že vedia rozlíšiť nielen čo je dobré a čo je zlé, ale vedia aj rozmýšľať a zhodnotiť to čo sa im povie a predstaví, či to zodpovedá skutočnosti, či  je to vôbec možné.

Zo zahraničného hodnotenia našich  žiakov vyplýva, že nevedia čítať, nie je reč o písmenkách ( tie sa predsa naučili už v prvej triede) ale nerozumejú prečítanému textu.

Potvrdzujem to aj z vlastnej skúsenosti. Žiaci na strednej škole nevedia nájsť hlavnú myšlienku prečítaného textu.

Keď už teda hovoríme o odbúravaní zbytočného, odbúrajme aj tvrdé „y“.  Jeho použitie v slovenčine nemá nijaký význam. Okrem buzeratívneho. Uvedomme si, že vo výslovnosti ich nerozlišujeme a nemá to žiadny vplyv na  zrozumiteľnosť.

Odstránením vybraných slov, by sa na školách pre deti získal minimálne jeden rok na precvičovanie porozumenia prečítaného textu, namiesto nezáživného drilu vybraných slov. ( Musím konštatovať, že tento dril nemá na gramatické znalosti žiakov nijaký vplyv a žiaci aj tak píšu „i“ ako im  napadne. Myslím, že mi to potvrdia kolegovia z väčšiny stredných škôl).

Druhým nezmyslom v gramatike je „de, te, ne, le, di, ti, ni, li“ písaných bez mäkčeňa.

Myslím, že v záujme uľahčenia práce našich detí, by bolo treba tieto veci zo slovenského jazyka odstrániť, keď už máme snahu odstraňovať a vylepšovať, a tak zjednodušiť aj samotný slovenský jazyk a prispôsobiť ho reálnemu životu.

 

Keď je idea dôležitejšia ako človek

04.07.2016

Žijeme vo svete, kde idea je oveľa dôležitejšia ako človek, jeho potreby, zdravie ba dokonca život. V mene idey znásilňujú jedni ľudia iných, aby zmenili svoj spôsob myslenia, prispôsobili sa ich idei, prestali byť slobodní, a tí, ktorí sa tomu bránia, sú považovaní za zlých, nebezpečných a nehodných, lebo práve tá jediná idea je jedine správna a tolerancia [...]

Právo na vzdelanie, či nevzdelanie.

30.05.2013

Právo na vzdelanie. Kde vlastne začína právo a kde končí? Téma školstvo a vzdelanie je v poslednom čase čoraz častejšou témou rozoberanou v masmédiách. Skúsim prispieť do tejto diskusie aj ja. Keď mám právo štrajku znamená to, že mi ho niekto platí ? Musím si štrajk platiť sám. Keď sa skončil apartheid v Juhoafrickej republike černosi získali právo [...]

naše zdravotníctvo

02.11.2012

V médiách sa denne dozvedáme o štrajkoch. Lekárov, učiteľov, robotníkov v továrňach. Poďme trochu k lekárom a sestrám. Na jednej strane požiadavka lekárov zvýšenie platu o stovky percent, na strane druhej sťažnosti na prístup zdravotníckeho personálu k liečeniu nemocných a to dokonca z vlastných radov. Aj moje skúsenosti sú nevalné. Keď pôjdete [...]

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 22911x
Priemerná čítanosť článkov: 2546x

Autor blogu

Kategórie