Keď je idea dôležitejšia ako človek

4. júla 2016, jozi, Nezaradené

Žijeme vo svete, kde idea je oveľa dôležitejšia ako človek, jeho potreby, zdravie ba dokonca život. V mene idey znásilňujú jedni ľudia iných, aby zmenili svoj spôsob myslenia, prispôsobili sa  ich idei, prestali byť slobodní, a tí, ktorí sa tomu bránia, sú považovaní za  zlých, nebezpečných a nehodných, lebo práve tá jediná idea je jedine správna a tolerancia je možná iba v rámci tejto jedinej idey.

Mnohí hovoria, že existuje iba jediný boh, ale správajú sa a jednajú  tak, ako keby ich bolo  spústa  a všetci ostatní by boli ich  nezmieriteľní smrtelní nepriatelia.. Kresťania hovoria  o trojjedinosti, teda troch jeho formách. A radi používajú podobenstvá. Pokúsim sa aj ja o jedno.

Jablko je stále jablko, bez ohľadu na to, ako ho voláme, či jablko, apple, alma alebo nejako inak. Podstata je stále tá istá. A má rôzne formy. Zelené, červené žlté … A ľudia dávajú prednosť pri konzumácii rôznym formám. Jedni ich jedia surové, či už celé , rozštvrtené, nakrájané , nastrúhané, s dressingom alebo aj s prídavkom iného ovocia. Iní ho radi varené ako kompót, pečené, či už v koláčoch, v župane atď. atď.

Čo by sme si minimálne pomysleli, keby  milovníci kompótu nútili všetkých ostatných  jesť iba kompót,  milovníci jonatánok zakazovali pochutnávať si na iných druhoch, inom spôsobe úpravy a tvrdili, že iba ten ich spôsob konzumácie je  jedine správny.

Už som spomínal, že monoteisti uznávajú iba ten svoj spôsob a formu , a k ostatným sa správajú ako k nepriateľom a nútia ich sa prispôsobiť.

Keby skutočne verili v existenciu jediného, uvažovali by iba o existencii jediného a to stále toho istého aj keď  ďalšími možno pre nich nezvyčajnými formami ale stále toho istého, a tolerovali by aj rôzne spôsoby vyznávania.

Nehovorím pravdaže len o viere. V terajších časoch je to však najvypuklejšie. Pripomína mi to údajné vyjadrenie  pána Forda k farbe auta, parafrázujem, každý môže mať auto takej farby akej chce, ale len keď je čierna.

Kedy už bude človek na prvom mieste ? A idea bude prispôsobená ľuďom ( nie jednému človekovi), ich potrebám, úcte k hodnotnému životu ? Idea pre ľudí a nie ľudia pre ideu . Dočkáme sa toho, že sa budeme všetci navzájom tolerovať, diskutovať o svojich názoroch bez hnevu, násilia a argumentovať iba faktami a nie rinčaním zbraní, alebo aj horším ?

A vyznávači „golden delicious“ nebudú brániť konzumentom „jonatánok“, alebo dokonca nútiť tých, ktorí nemajú radi jablká aby ich konzumovali?