Založ si blog

Keď je idea dôležitejšia ako človek

Žijeme vo svete, kde idea je oveľa dôležitejšia ako človek, jeho potreby, zdravie ba dokonca život. V mene idey znásilňujú jedni ľudia iných, aby zmenili svoj spôsob myslenia, prispôsobili sa  ich idei, prestali byť slobodní, a tí, ktorí sa tomu bránia, sú považovaní za  zlých, nebezpečných a nehodných, lebo práve tá jediná idea je jedine správna a tolerancia je možná iba v rámci tejto jedinej idey.

Mnohí hovoria, že existuje iba jediný boh, ale správajú sa a jednajú  tak, ako keby ich bolo  spústa  a všetci ostatní by boli ich  nezmieriteľní smrtelní nepriatelia.. Kresťania hovoria  o trojjedinosti, teda troch jeho formách. A radi používajú podobenstvá. Pokúsim sa aj ja o jedno.

Jablko je stále jablko, bez ohľadu na to, ako ho voláme, či jablko, apple, alma alebo nejako inak. Podstata je stále tá istá. A má rôzne formy. Zelené, červené žlté … A ľudia dávajú prednosť pri konzumácii rôznym formám. Jedni ich jedia surové, či už celé , rozštvrtené, nakrájané , nastrúhané, s dressingom alebo aj s prídavkom iného ovocia. Iní ho radi varené ako kompót, pečené, či už v koláčoch, v župane atď. atď.

Čo by sme si minimálne pomysleli, keby  milovníci kompótu nútili všetkých ostatných  jesť iba kompót,  milovníci jonatánok zakazovali pochutnávať si na iných druhoch, inom spôsobe úpravy a tvrdili, že iba ten ich spôsob konzumácie je  jedine správny.

Už som spomínal, že monoteisti uznávajú iba ten svoj spôsob a formu , a k ostatným sa správajú ako k nepriateľom a nútia ich sa prispôsobiť.

Keby skutočne verili v existenciu jediného, uvažovali by iba o existencii jediného a to stále toho istého aj keď  ďalšími možno pre nich nezvyčajnými formami ale stále toho istého, a tolerovali by aj rôzne spôsoby vyznávania.

Nehovorím pravdaže len o viere. V terajších časoch je to však najvypuklejšie. Pripomína mi to údajné vyjadrenie  pána Forda k farbe auta, parafrázujem, každý môže mať auto takej farby akej chce, ale len keď je čierna.

Kedy už bude človek na prvom mieste ? A idea bude prispôsobená ľuďom ( nie jednému človekovi), ich potrebám, úcte k hodnotnému životu ? Idea pre ľudí a nie ľudia pre ideu . Dočkáme sa toho, že sa budeme všetci navzájom tolerovať, diskutovať o svojich názoroch bez hnevu, násilia a argumentovať iba faktami a nie rinčaním zbraní, alebo aj horším ?

A vyznávači „golden delicious“ nebudú brániť konzumentom „jonatánok“, alebo dokonca nútiť tých, ktorí nemajú radi jablká aby ich konzumovali?

Právo na vzdelanie, či nevzdelanie.

30.05.2013

Právo na vzdelanie. Kde vlastne začína právo a kde končí? Téma školstvo a vzdelanie je v poslednom čase čoraz častejšou témou rozoberanou v masmédiách. Skúsim prispieť do tejto diskusie aj ja. Keď mám právo štrajku znamená to, že mi ho niekto platí ? Musím si štrajk platiť sám. Keď sa skončil apartheid v Juhoafrickej republike černosi získali právo [...]

naše zdravotníctvo

02.11.2012

V médiách sa denne dozvedáme o štrajkoch. Lekárov, učiteľov, robotníkov v továrňach. Poďme trochu k lekárom a sestrám. Na jednej strane požiadavka lekárov zvýšenie platu o stovky percent, na strane druhej sťažnosti na prístup zdravotníckeho personálu k liečeniu nemocných a to dokonca z vlastných radov. Aj moje skúsenosti sú nevalné. Keď pôjdete [...]

odvolanie cirkevného hodnostára

11.07.2012

Odvolanie arcibiskupa Zvláštne. Ľudia sa dožadujú vysvetlenia od pápeža. Prečo odvolal jedného svojho človeka. Neuvedomujú si, že ide o hlavu dve tisícročia starú absolutistickú organizáciu, ktorá sa nikdy nikomu nezodpovedala. Iba bohovi. A toho nikdy nikto nevidel. V priebehu 16 storočí, odkedy bol pápež ustanovený do funkcie sa zodpovedali iba jemu. Ak nie, [...]

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 22834x
Priemerná čítanosť článkov: 2537x

Autor blogu

Kategórie