Založ si blog

naše zdravotníctvo

V médiách sa denne dozvedáme o štrajkoch. Lekárov, učiteľov, robotníkov v továrňach. Poďme trochu k lekárom a sestrám. Na jednej strane požiadavka lekárov zvýšenie platu o stovky percent, na  strane  druhej sťažnosti na prístup zdravotníckeho personálu k liečeniu nemocných a to dokonca z vlastných radov. Aj moje skúsenosti sú nevalné.

Keď pôjdete navštíviť nemocných do nemocnice a posedíte chvíľku pri ich posteli, nemusíte byť extra dobrým pozorovateľom, aby ste videli prístup zdravotníkov k pacientom. Vidieť môžete bezvládnych po mozgovej príhode, ktorým donesú stravu, položia ju k posteli a či sa dokáže najesť alebo nie, po nejakom čase ju ako nezjedenú odnesú preč. Vidíte, ako na zvonenie pacientov niekto príde a so zlosťou vykoná požadovanú službu a ide si znova sadnúť do izby sestier. Prirodzene česť tým, ktorí to robia inak. Sú aj také oddelenia!

Po úmrtí pacienta na viacposteľovej izbe, tohto zabalila do  čierneho vreca  pre mŕtvoly a nechajú hodiny s ostatnými pacientmi na izbe, zrejme na zlepšenie ich psychického stavu v ťažkej chorobe.

Pokiaľ máte viac chorôb a ste posielaný k viacerým špecialistom, každý z nich si urobí, alebo nechá urobiť vlastné vyšetrenia bez ohľadu na to, či už takéto vyšetrenie bolo urobené, alebo nie. Určí diagnózu a predpíše lieky. Mám podozrenie, že hlavne podľa návštevy posledného dílera. Po vybraní všetkých predpísaných liekov v lekárni zistíte, že mnohé majú podobné účinky , navzájom sa zosilňujú alebo zoslabujú a dôsledky  ich požitia môžu človekovi  ešte viac poškodiť už aj tak nalomené zdravie, či dokonca ukončiť jeho existenciu

Stáva sa, že sa posťažujete,  uvediete svoje problémy a bez pohľadu na vás máte okamžite  stanovenú diagnózu a dostanete liek hneď v ambulancii. Či neuškodí, nie je známe. . Čerešničkou na torte je prehlásenie o tom , že pacient bol oboznámený s postupom liečenia a svojim podpisom s ním súhlasí. Človek so základným vzdelaním má zhodnotiť postup a metódy liečenia navrhnuté vysokokvalifikovaným odborníkom s atestáciami v určitom odbore medicíny, o ktorých on sám nemá ani pary. Pôsobí to, ako keby cestujúci autobusom pri nástupe mal podpísať  prehlásenie, že v prípade nehody preberá zodpovednosť za činy šoféra. Ak nepodpíše, môže cestovať ako chce, ale nie tým autobusom.

Spoliehate sa na to, že idete k  zodpovednému odborníkovi, ktorý koná podľa Hipokratovej prísahy a nechce vám uškodiť, keď nedokáže pomôcť. Ak si však neprečítate príbalový leták a nezoberiete do úvahy vaše reakcie na daný liek, môže sa vám to nepekne  vypomstiť na vašom zdraví. Nikto nekoordinuje predpísané lieky a ich  účinky na váš organizmus.

Určite to nie je všeobecný jav a stále existujú zodpovední a súcitní zdravotníci, ktorým záleží na vašom zdraví a živote a svoje povolanie berú ako poslanie a chcú trpiacemu naozaj uľaviť a pomôcť. A čo tí ostatní, na východe sa používa výraz lachvatí ? Je jasné, že bez peňazí sa v súčasnom svete nedá. Odvolávame sa neustále na platy na západe. Sedia však tí na tom škaredom západe toľko počas pracovných hodín ako sa sedí u nás, alebo sa počas pracovnej doby ani nezastavia.

Každý máme svoje skúsenosti so zdravotníctvom. Niektorí dobré, iní horšie. Ide ale o otázku či pracovať podľa toho, ako je kto platený, alebo platený ako kto pracuje ? A hlavne v zdravotníctve humánny, teda ľudský prístup si myslím, by mal byť na prvom mieste. Či sa aj my budeme pýtať  „Olet? NON olet!(„Smrdia ? Nesmrdia!“)  a myslieť iba na peniaze.

 

 

Keď je idea dôležitejšia ako človek

04.07.2016

Žijeme vo svete, kde idea je oveľa dôležitejšia ako človek, jeho potreby, zdravie ba dokonca život. V mene idey znásilňujú jedni ľudia iných, aby zmenili svoj spôsob myslenia, prispôsobili sa ich idei, prestali byť slobodní, a tí, ktorí sa tomu bránia, sú považovaní za zlých, nebezpečných a nehodných, lebo práve tá jediná idea je jedine správna a tolerancia [...]

Právo na vzdelanie, či nevzdelanie.

30.05.2013

Právo na vzdelanie. Kde vlastne začína právo a kde končí? Téma školstvo a vzdelanie je v poslednom čase čoraz častejšou témou rozoberanou v masmédiách. Skúsim prispieť do tejto diskusie aj ja. Keď mám právo štrajku znamená to, že mi ho niekto platí ? Musím si štrajk platiť sám. Keď sa skončil apartheid v Juhoafrickej republike černosi získali právo [...]

odvolanie cirkevného hodnostára

11.07.2012

Odvolanie arcibiskupa Zvláštne. Ľudia sa dožadujú vysvetlenia od pápeža. Prečo odvolal jedného svojho človeka. Neuvedomujú si, že ide o hlavu dve tisícročia starú absolutistickú organizáciu, ktorá sa nikdy nikomu nezodpovedala. Iba bohovi. A toho nikdy nikto nevidel. V priebehu 16 storočí, odkedy bol pápež ustanovený do funkcie sa zodpovedali iba jemu. Ak nie, [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 22903x
Priemerná čítanosť článkov: 2545x

Autor blogu

Kategórie