Založ si blog

Vybrané slová

 

 

 

 

V súčasnosti   témou  veľmi preferovanou  je školská reforma. Chcel by som sa niekoľkými slovami  k nej vyjadriť aj ja. Chceme, slovami pána ministra, čo najviac uľahčiť našim žiačikom a študentom. Či naozaj ? V školách sa odbúravajú z vyučovania mnohé nepotrebné znalosti a encyklopedické požiadavky. Otázkou  je, či to čo sa vynecháva zo školských osnov je naozaj také nepotrebné a neužitočné.

Škola  vychováva mladých ľudí pre život, to znamená, že snahou spoločnosti je mať vzdelaných ľudí na takej úrovni, že vedia rozlíšiť nielen čo je dobré a čo je zlé, ale vedia aj rozmýšľať a zhodnotiť to čo sa im povie a predstaví, či to zodpovedá skutočnosti, či  je to vôbec možné.

Zo zahraničného hodnotenia našich  žiakov vyplýva, že nevedia čítať, nie je reč o písmenkách ( tie sa predsa naučili už v prvej triede) ale nerozumejú prečítanému textu.

Potvrdzujem to aj z vlastnej skúsenosti. Žiaci na strednej škole nevedia nájsť hlavnú myšlienku prečítaného textu.

Keď už teda hovoríme o odbúravaní zbytočného, odbúrajme aj tvrdé „y“.  Jeho použitie v slovenčine nemá nijaký význam. Okrem buzeratívneho. Uvedomme si, že vo výslovnosti ich nerozlišujeme a nemá to žiadny vplyv na  zrozumiteľnosť.

Odstránením vybraných slov, by sa na školách pre deti získal minimálne jeden rok na precvičovanie porozumenia prečítaného textu, namiesto nezáživného drilu vybraných slov. ( Musím konštatovať, že tento dril nemá na gramatické znalosti žiakov nijaký vplyv a žiaci aj tak píšu „i“ ako im  napadne. Myslím, že mi to potvrdia kolegovia z väčšiny stredných škôl).

Druhým nezmyslom v gramatike je „de, te, ne, le, di, ti, ni, li“ písaných bez mäkčeňa.

Myslím, že v záujme uľahčenia práce našich detí, by bolo treba tieto veci zo slovenského jazyka odstrániť, keď už máme snahu odstraňovať a vylepšovať, a tak zjednodušiť aj samotný slovenský jazyk a prispôsobiť ho reálnemu životu.

 

Keď je idea dôležitejšia ako človek

04.07.2016

Žijeme vo svete, kde idea je oveľa dôležitejšia ako človek, jeho potreby, zdravie ba dokonca život. V mene idey znásilňujú jedni ľudia iných, aby zmenili svoj spôsob myslenia, prispôsobili sa ich idei, prestali byť slobodní, a tí, ktorí sa tomu bránia, sú považovaní za zlých, nebezpečných a nehodných, lebo práve tá jediná idea je jedine správna a tolerancia [...]

Právo na vzdelanie, či nevzdelanie.

30.05.2013

Právo na vzdelanie. Kde vlastne začína právo a kde končí? Téma školstvo a vzdelanie je v poslednom čase čoraz častejšou témou rozoberanou v masmédiách. Skúsim prispieť do tejto diskusie aj ja. Keď mám právo štrajku znamená to, že mi ho niekto platí ? Musím si štrajk platiť sám. Keď sa skončil apartheid v Juhoafrickej republike černosi získali právo [...]

naše zdravotníctvo

02.11.2012

V médiách sa denne dozvedáme o štrajkoch. Lekárov, učiteľov, robotníkov v továrňach. Poďme trochu k lekárom a sestrám. Na jednej strane požiadavka lekárov zvýšenie platu o stovky percent, na strane druhej sťažnosti na prístup zdravotníckeho personálu k liečeniu nemocných a to dokonca z vlastných radov. Aj moje skúsenosti sú nevalné. Keď pôjdete [...]

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Ukrajinskí predstavitelia zatiaľ oficiálne nepriznali, že ich krajina dostala strely ATACMS dlhého doletu.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Vakcína / Očkovanie /

WHO: Očkovanie zachránilo za uplynulých 50 rokov najmenej 154 miliónov životov

24.04.2024 19:11

V priemere to za toto obdobie predstavuje šesť zachránených životov za minútu.

zuzana čaputová, spišské podhradie, tragédia, nehoda, autobus

Prezidentka Čaputová si v Starej Ľubovni uctila obete nešťastia z Podhradia

24.04.2024 18:47

V stredu navštívila i obec Zborov v okrese Bardejov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 22892x
Priemerná čítanosť článkov: 2544x

Autor blogu

Kategórie