Založ si blog

Platy učiteľov

 

Budúcnosť národa.

Dôležitá to vec. Pozrime sa ako sú odmeňovaní tí, ktorí túto budúcnosť národa pripravujú. Teda učia mladých ľudí, ktorí túto budúcnosť budú tvoriť. Zameriam sa na vyučujúcich na strednej škole.

Za predošlého režimu bol základný úväzok učiteľa 19 hodín. Aká bola logika ? Na každú jednu vyučovaciu hodinu sa učiteľ musí pripravovať jednu hodinu, aby ju úspešne zvládol, spolu je to 2 x 19 = 38 hodín. Okrem toho má ešte ďalšie povinnosti v pracovnom čase ako sú porady, oprava písomných prác, konzultácie , doučovanie …, a započítaval sa do pracovnej doby aj čas na obed, 0,5 hodiny. Spolu je to 42,5 hodiny. Tak ako vo všetkých ostatných zamestnaniach. Ak mal učiteľ triedu ako triedny učiteľ, znížil sa mu základný úväzok o jednu hodinu.

Ak mal nejakú nadpočetnú hodinu uvedenú v zmluve, ( teda vlastne nadčas) táto bola honorovaná tak že sa k základnému platu pripočítala 1/19 základného platu za každú takúto hodinu.

Po nežnej sa základný úväzok zvýšil na 22 hodín. Pri použití uvedenej logiky sa od učiteľa žiada 44 hodinový pracovný týždeň pričom sme do pracovného času nezapočítali ďalšie činnosti, uvedené medzi povinnosťami učiteľov. Zdá sa mi to v rozpore   s platným zákonníkom práce. Alebo sa už učitelia nepotrebujú pripravovať na hodiny ? Denne počúvame, že nároky na učiteľov sa majú neustále zvyšovať, aby mohli lepšie učiť.

Okrem počtu hodín základného úväzku sa zmenil aj spôsob určenia odmeny za nadpočetnú hodinu :

Vezme sa základný plat ( po 32 odučených rokoch v 11 triede to predstavuje 720,50 eur) vydelí sa počtom všetkých  pracovných hodín v mesiaci, vynásobí počtom odučených nadpočetných hodín v mesiaci a pridá sa k platu. Započítavajú sa pravda len odučené nadpočetné hodiny a nikoho nezaujíma dôvod neodučenia, či bol nejaký sviatok, alebo iná školská  akcia, inými slovami neexistuje nikdy žiadna prekážka zo strany zamestnávateľa.

Porovnajme predošlý spôsob s terajším:

Predošlý :  720,5 : 19 = 32,75 eur ako príplatok k mesačnému platu za jednu

nadpočetnú hodinu.

Terajší :  720,5  :  176 (asi toľko je v mesiaci) = 4,09 eur  x  4 týždne = 16,35 eur za

Jeden mesiac.( podotýkam, že ak sa z nejakého dôvodu nadpočetná hodina neodučí, nie je zaplatená)

Ak je nadpočetných hodín viac rozdiel je väčší.

Podotýkam, že nadčasy sa preplácajú aj v iných  zamestnaniach.

Nehovorím už o tom, že učitelia si školenia a ďalšie vzdelávanie hradia sami na úkor svojho voľného času na rozdiel od ostatných zamestnaní.

Pýtam sa, v ktorom inom zamestnaní má vysokoškolsky vzdelaný človek v 11. triede strop základného platu 720,50 eur ( priemerná mzda za 2. Štvrťrok 2010 je 758 eur ) ? Ak sa niekto bude odvolávať na osobné ohodnotenie, či odmeny, musím podotknúť, že pri súčasnom uťahovaní opaskov a nedostatku peňazí všade, kto môže s niečím takým počítať ?

Môžeme teda očakávať, že v školstve budú pracovať vysokokvalifikovaní  ľudia venujúci sa výhradne mladým, ktorí budú živoriť na okraji spoločnosti, všetkými podceňovaní ( „veď kto by už robil za taký peniaz ?“ či „ vy s vašimi vedomosťami  prečo zostávate v školstve ?“ ) a budú vychovávať vzdelaných, kvalifikovaných  a čestných ľudí pre zabezpečenie ďalších generácií ?

 

Keď je idea dôležitejšia ako človek

04.07.2016

Žijeme vo svete, kde idea je oveľa dôležitejšia ako človek, jeho potreby, zdravie ba dokonca život. V mene idey znásilňujú jedni ľudia iných, aby zmenili svoj spôsob myslenia, prispôsobili sa ich idei, prestali byť slobodní, a tí, ktorí sa tomu bránia, sú považovaní za zlých, nebezpečných a nehodných, lebo práve tá jediná idea je jedine správna a tolerancia [...]

Právo na vzdelanie, či nevzdelanie.

30.05.2013

Právo na vzdelanie. Kde vlastne začína právo a kde končí? Téma školstvo a vzdelanie je v poslednom čase čoraz častejšou témou rozoberanou v masmédiách. Skúsim prispieť do tejto diskusie aj ja. Keď mám právo štrajku znamená to, že mi ho niekto platí ? Musím si štrajk platiť sám. Keď sa skončil apartheid v Juhoafrickej republike černosi získali právo [...]

naše zdravotníctvo

02.11.2012

V médiách sa denne dozvedáme o štrajkoch. Lekárov, učiteľov, robotníkov v továrňach. Poďme trochu k lekárom a sestrám. Na jednej strane požiadavka lekárov zvýšenie platu o stovky percent, na strane druhej sťažnosti na prístup zdravotníckeho personálu k liečeniu nemocných a to dokonca z vlastných radov. Aj moje skúsenosti sú nevalné. Keď pôjdete [...]

Záskalie, Jaskyňa, Veľký Manín, mReportér

Krásna prírodná scenéria na Považí ponúka pohľad na nezaplatenie. Slováci, máme byť na čo pyšní

18.04.2024 05:00

Zábery z nádhernej slovenskej prírody zachytila mReportérka Ľubka Šeroňová.

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 22871x
Priemerná čítanosť článkov: 2541x

Autor blogu

Kategórie